
Yhdessä kohti digitaalista oikeudenmukaisuutta: kanssa-asiointi kirjastojen digineuvonnassa
Teksti: Johanna Lampinen
Digitalisaation edetessä yhä useammat palvelut suomalaisessa yhteiskunnassa ovat muuttuneet sähköisiksi. Kaikki eivät kuitenkaan suoriudu niiden käytöstä ilman apua. Kirjastojen digineuvonnassa annettava kanssa-asiointituki auttaa asiakkaita selviytymään digitaalisten asioidensa hoitamisesta. Mitä kanssa-asiointi oikeastaan on, millaisia haasteita ja toisaalta hyviä käytäntöjä siihen liittyy, ja miksi se on yhteiskunnallisesti tärkeää?

Digitaalinen tietoisuus ja toimijuus demokraattisempien tulevaisuuksien perustana: Barcelonan lähestymistapa
Digitaalinen eriarvoisuus älykaupungeissa -projektiini on kuulunut joukko vierailuja ja tiiviitä kenttätyöjaksoja Barcelonassa. Kaupunkia pidetään ”ihmiskeskeisen” älykaupungin edelläkävijänä, ja siksi se on valikoitunut tutkimuskohteeksi Suomen pääkaupunkiseudun lisäksi. Reissuillani olen tutustunut Canòdrom-nimiseen keskukseen, jonka konsepti ja toiminta on sen verran kiinnostavaa, että se ansaitsee suomenkielisen esittelyn.

Kirjastot ja tekoäly
Minut kutsuttiin puhumaan Espoon Nuuksiossa 4.–6. lokakuuta 2023 järjestettäville Kirjastonjohtajien neuvottelupäiville, ja kävin pitämässä Nuuksion huikeissa syysmaisemissa noin tunnin mittaisen puheenvuoron tekoälystä yhteiskunnallisena ilmiönä.

New edited book on Digital Literacy and Inclusion out
Fascinating news for those interested in digital literacy, digital inclusion and digital equality:a new book titled Digital Literacy and Inclusion: Stories, Platforms, Communities, edited by Danica Radovanović and published by Springer came out in October.

Brand new webpages introducing my research published!
The shoemaker’s children always go barefoot – and an academic focusing on digital technologies goes without decent webpages… until now!